زعفران یکی از گیاهان بومی فلات ایران است . کشت این گیاه از گذشته دور در بسیاری از مناطق مرکزی ایران متداول بوده است بطوری که در اوایل ظهور اسلام نثار کردن درهم و زعفران معمول می شود که در اکثر روستاهای قم کاشت زعفران رایج بوده و مالیاتی بر همان روال عصر ساسانی از زعفران زارها اخذ می شده است(کتاب تاریخ قم ص121).

 

 

 

آموزش کاشت زعفران

 

مشخصات گیاه شناسی

  پیاز زعفران غده اى و توپر مى باشد و داراى چند پوست و یک مغز سفیدرنگ با ته تخت و نوک برآمده است که گل و ساقه جدید از غنچه هاى روى پیاز به وجود مى آیند.

آب و هوای مناسب جهت کشت زعفران

 مناطق با آب و هوای معتدل و دارای تابستان های گرم و خشک و آفتابی و زمستان های نسبتا ملایم به خوبی رشد می کند.

 زعفران گیاهی گرمسیری است.

پیاز زعفران تابستان فعالیت ندارد، دوره بیدارى و فعالیت آن از حدود آبان تا اردیبهشت است و با شروع فصل گرما برگ هایش زرد شده و مى خشکد و پیاز به خواب مى رود.

نوع خاک

زعفران در زمین هاى شور، رسى یا خیلى شنى رشد نمى کند.

 بلکه بهترین نوع خاک براى رشد آن خاک شنى ـ رسى است که مقدار کمى آهک داشته باشد،

PH خاک باید بین 8 ـ 7 بوده، خاک مزرعه حاصلخیز و شیرین بوده و از علف هاى هرز پاک باشد

 این گیاه را باید در زمینى کاشت که از چند سال قبل در آن زعفران کشت نشده باشد.

عملیات کاشت

استفاده از شخم عمیق (ساب سویلر) جهت از بین بردن سخت لایه شخم و ایجاد زهکش مناسب

 انجام شخم سطحی و پخش کود دامی به مقدار 50 -100 تن در هکتار و استفاده از دیسک جهت خرد کردن کلوخه ها و مخلوط کردن کود ها

 ایجاد فارو با فاصله 25-30 سانتی متر و سپس کشت پیاز با فاصله 5-7 سانتی متر روی ردیف توسط کارگر با عمق 25-20 سانتی متر

زمان کاشت

بهترین زمان کشت پیاز زعفران اواخر اردیبهشت ماه تا اواخر خرداد ماه می باشد اما تا شهریور ماه هم می توان عملیات کشت را انجام داد.

کاشت تا اواخر خرداد ماه می تواند باعث افزایش 25 درصدی محصول در سال اول شود

روش کاشت بصورت دانه تسبیحی که در حال حاضر مرسوم ترین روش می باشد.

نکته: بعد از کاشت در خرداد ماه نباید زعفران را تا شهریور ماه آبیاری کنیم

 

انتخاب پیاز مناسب

غده ها باید درشت، سالم، بدون زخم، شاداب و عارى از هر نوع بیمارى باشد.

پیازهای بالای 8 تا 12 گرم جهت کشت مناسب می باشد.

پیاز ها فاقد هر گونه قارچ و کنه باشد.

مقدار مناسب پیاز در هر هکتار 6-5 تن می باشد.

پیاز انتخابی جهت کشت بهتر است قطری بیش از سه سانتیمتر داشته باشد

آفات و بیماری ها

خرگوش: برای مبارزه با خرگوش استفاده از تله ، محصور کردن زمین و استفاده از طعمه مسموم به فسفردوزنگ به نسبت5/2 در بلغور گندم که به آن روغن زده شده است توصیه می شود.

موش: استفاده ماده آربین (آغشته کردن پارچه و نصب در فواصل 6 متری روی فنس). قرص فوستوکین 1 یا 2 عدد داخل سوراخ موش و سپس بستن سوراخ ها. کشت نعنا اطراف مزرعه

پیشگیری و کنترل کنه ها در مزارع در حال احداث

بيرون‌آوردن پیازها براي كاشت مجدد به صورت خشك، و پرهيز از آبياري مزرعه براي سهولت در كندن پیازها

انتخاب غده های های سالم و فاقد لكه‌هاي تيره براي كاشت

 ضدعفوني پیازها قبل از كاشت با قارچ‌كش-كنه‌كش(کاربندازیم) مناسب

انتخاب عمق کاشت مناسب براي كاشت ( 20-15) سانتي‌متر

استفاده از كود دامي پوسيده و عاري از بذر علفهاي هرز و پرهيز از كودهاي گوسفندي و مرغ

جلوگيري از انتقال پیازهای زعفران مناطق آلوده به مناطق سالم

آبیاری

زعفران گیاهى مقاوم به کم آبى می باشد.

اولین آبیارى پاییزه باید حتما 15 روز قبل از بیرون آمدن ساقه گل ها انجام گیرد.(بارآب)

بهترين زمان براي آبياري اول با توجه به دماي هوا در خراسان 15 مهر مي باشد.

سله شکنی بعد از َآبیاری اول و گاو رو شدن زمین جهت تسهیل بیرون آمدن جوانه ها از خاک بسیار مهم است (سله شکنی با کولتیواتور به عمق 5 تا 8 سانتیمتر)

آبیاری دوم معمولا 40 روز پس از آبیاری اول انجام می شود(زاج آب)

آبیاری که تا اواخر اسفند ماه داده می شود و جهت حفظ رطوبت پیاز در خاک مهم است و درشتی پیاز دختری را حفظ می کند .

آبیاری در اردیبهشت ماه زرد آب نیز بسیار مهم می باشد.(قبل از زرد شدن برگ های زعفران)

آزمايشات نشان داده است كه يك آبياري در مرداد ماه مي تواند باعث افزايش عملكرد25درصد گل زعفران گردد.

 مراحل کوددهی زعفران

1- کودهی قبل از گلدهی

مصرف کود گوگرد ، کود فسفات و استفاده از کود دامی هر 3 سال یکبار و انجام شخم جهت اختلاط با خاک

 مصرف کود های اسید هیومیک، N P K، پتاس به صورت محلول در آب

استفاده از کود اوره توصیه نمی شود

2-کود دهی بعد از گلدهی( زاج آب)

 مصرف کود آهن و N P K و اوره

در دی ماه و بهمن هر کدام مصرف اسید هیومیک جهت تقویت پیاز توصیه می شود.

3- محلول پاشی در اسفند ماه

یک مرحله محلول پاشی با اسیدهای آمینه موجب افزایش 30 درصدی عملکرد می شود.

کودهی با استفاده از ریز مغذی ها و محلول کردن کود در آب و استفاده آن همراه آب آبیاری به صورت قطره چکان

 

 

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

 

Cannot get قم location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

آمار بازدیدکنندگان

293376
امروزامروز149
دیروزدیروز170
این هفتهاین هفته1108
این ماهاین ماه3684
آمار کلآمار کل293376